Categories

Login

2Smart Malaysia >>>

Hujah palsu di muka surat 109 :: Ekuiti bumi belum mencapai 30%

muka surat 109

Kenapa Pak Cik Khoo membidas data-data di atas yang dikeluarkan oleh Kerajaan BN?

Mungkin ramai orang tidak sedar bahawa nilai nominal [face value] ekuiti digunakan oleh BN untuk mengira jumlah ekuiti yang dimiliki oleh bumi and bukan bumi. Cara taksiran ini memang tidak masuk akal dan berunsur tipu.

Sebagai contoh, nilai nominal saham Maxis adalah 10 sen and nilai pasaran [market value] Maxis di bursa saham sekarang ialah RM 6.42. Golongan-golongan bumi terpilih telah diberi 30% saham-saham Maxis semasa Maxis diapongkan (floated) di bursa saham pada tahun 1998.

Jumlah harga saham-saham Maxis dimiliki oleh bumi akan menjadi terlalu rendah dengan cara taksiran nilai nominal.

Perbandingan semasa mesti menggua harga pasaran semasa, maka harga sebenar saham Maxis ialah RM6.42, bukan 10 sen.

ASLI pernah mengira jumlah saham-saham bumi dan bukan bumi dengan harga pasaran. Peratusan bumi dalam ekuti didapati sudah mencapai 45%. Tetapi laporan ASLI tersebut ditarikbalik oleh anak Mahathir dan pengarang bernama Dr Lim Teck Ghee dipaksa meletak jawatan dari ASLI.

UMNO sengaja menrendah-rendahkan ekuiti bumi supaya Dasar Ekonomi Baru boleh dilanjutkan ke tempoh yang panjang, mungkin sehingga tahun 2050.

Sementara MCA dan MIC berpura-pura tidak tahu penipuan secara institusi oleh UMNO.

Satu lagi alasan kenapa pemilikan ekuiti orang awam bumiputera tidak naik setimpal dengan peruntukan ekuiti bumi di bursa saham ialah kerana RM52 billion saham-saham bumi telah ditelan dan dicuri oleh golongan-golongan politik berkuasa.

The nkkhoo.com comment board with Facebook account.
Sherbet says:

Iskandar Malaysia menelan 16,997 hektar Tanah Rizab Melayu (TRM). Iskandar telah menjadi tempat Singapura memajak tanah dan membina industri menggunakan tenaga buruh Malaysia dengan upah yang murah. Hartanah di Johor banyak dibeli warga Singapura. Pemilik asal TRM di kawasan itu terpaksa keluar dengan pampasan yang tidak seberapa di negeri totok Umno itu.

Dan kini tanah-tanah Rancangan Felda antara ‘harta’ bangsa Melayu kian terancam kerana kerakusan kerajaan Melayu Umno/Bn yang bagaikan Yahudi Israel merampas tanah Palestin di bumi bangsa Arab!

Oleh yang demikian, yang masih setia dan terus mahu menyokong Umno, cukuplah menjadi bodoh dan diperbodohkan Umno/Bn!

Bakri Chik says:

Ekuiti melayu dikuasai oleh segenlintir kecil orang melayu kroni Umno. kebanyakkan orang melayu miskin terpinggir kerana DEB telah disalahgunakan untuk memperkayakan OKU (orang kaya Umno) saje!

Sherbet says:

Pada 13 Jun 2008, Utusan Malaysia melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera.

Adakah ini salah DAP dan Pakatan Rakyat ?

Kuanqiao says:

Ekuiti melayu elit disorok di Swiss Bank melalui duit hitam dan tak di kira langsung.

Leslie Loh says:

Don’t forget many malays hold Amanah Saham Bumiputera to have stakes in these GLCs and Khazanah.

If you include equity in GLCs and state investment arm Khazanah Nasional, then the bumiputera corporate holdings ould have exceeded the 30% target?

nkkhoo says:

Lim’s ASLI research paper is including bumi equities in the GLCs.

But the outcome is still depending on face value or market value you have used to compute bumi wealth.

Tun Hanif is a millionaire only if you use face value to compute 30 million Maxis shares allocated to him, but he will be elevated into a multi-millionaire with RM 193 million wealth if market value is used.

See the trick?

Leslie Loh says:

JASA is headed by former Umno politician Fuad Hassan — the younger brother of retired Inspector-General of Police Musa Hassan. Fuad was a two-term Selangor assemblyman for Hulu Kelang until defeated in 1999 by PKR’s Azmin Ali, now deputy president of the party.

The guidebook is an propaganda booklet, produced by federal government civil servants using public funds, to get civil servants and the public to follow the current thinking of Umno polticians. It is another form of BTN brainwashing medium.

nkkhoo says:

PAS already published a white book to counter BTN propaganda. PAS is doing a better job than PKR in the Malay grassroots.

Penang state government is behaving like BN in Bulletin Mutiara with the public funds. DAP supporters always refused to admit that the same BTN dirty propoganda is used by LGE.

Selangor Times is more professional by focusing on disseminating state government’s policies and keep out PR and MB’s matters in a publication paid by the public funds.